https://fajnyogrod.pl/porady/uprawa-grochu-krok-po-kroku-odmiany-wysiew-pielegnacja-zbior/
Uprawę grochu powinno się zacząć wysiewem w okresie wczesnej wiosny, a najlepiej, gdy temperatura gleby będzie powyżej 2oC, a temperatura powietrza między 13 a 16oC. U niektórych odmian już po 2 miesiącach możemy czekać dojrzałych owoców. Pamiętajmy, by nie prowadzić uprawy grochu jadalnego na tym samym miejscu przez 5 kolejnych lat, ponieważ unikniemy w ten sposób chorób grochu. Sam wysiew nasion wykonujemy na głębokości 6,5 cm. Ważne jest, aby nie przekraczać dozwolonej ilości roślin na m2, która dla ogólnoużytkowych wynosi 110-120 roślin, a dla liściastych odmian 100 roślin/m2.
Uprawę grochu powinno się zacząć wysiewem w okresie wczesnej wiosny, a najlepiej, gdy temperatura gleby będzie powyżej 2oC, a temperatura powietrza między 13 a 16oC. U niektórych odmian już po 2 miesiącach możemy czekać dojrzałych owoców. Pamiętajmy, by nie prowadzić uprawy grochu jadalnego na tym samym miejscu przez 5 kolejnych lat, ponieważ unikniemy w ten sposób chorób grochu. Sam wysiew nasion wykonujemy na głębokości 6,5 cm. Ważne jest, aby nie przekraczać dozwolonej ilości roślin na m2, która dla ogólnoużytkowych wynosi 110-120 roślin, a dla liściastych odmian 100 roślin/m2.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz